Ξενοδοχείο Olympic torch στην Αρχαία Ολυμπία

Olympic Torch Hotel Τοπικά Αξιοθέατα Επικούρειος Απόλλωνας
Επικούρειος Απόλλωνας Εκτύπωση E-mail

apollo11Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα κτίστηκε μεταξύ των ετών 430-410 π.Χ. απ' τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, Ικτίνο. Bρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Φιγαλείας και 14 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα, σε βραχώδες περιβάλλον και σε υψόμετρο 1130μέτρα, στις Βάσσες. Το ναό τον αφιέρωσαν οι Φιγαλείς στον Απόλλωνα για την σωτηρία τους από τις μεγάλες και ολέθριες επιδημίες που μάστιζαν την περιοχή. Κτισμένος από πωρόλιθο, ο ναός παραμένει ο καλύτερος σωζόμενος αρχαίος ναός μετά απ' αυτόν του Ηφαίστου στο Θησείο. 2Ο Ναός έχει διαστάσεις 38,24μ. χ 14,48μ. Και εξωτερικά υπάρχει περιστύλιο. Η Ζωφόρος του Ναού αποτελείται από 23 ανάγλυφες πλάκες που σήμερα βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα έχει χαρακτηριστεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο συντήρησής του από την Ελληνική Πολιτεία.

ap2ap3Είναι ο πρώτος σχεδόν άρτια διατηρημένος ναός στον οποίο αντιπροσωπεύονται για πρώτη φορά και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας: ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός.
Η θέση που είναι κτισμένος ο ναός, σε υψόμετρο 1.131 μ., έχει το αρχαίο όνομα "Βάσσαι", που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια.
Είναι δωρικός περίπτερος, κτισμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο και έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Στον σηκό υπήρχε κίονας με κορινθιακό κιονόκρανο, που είναι το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα.

 

Ο καιρός στην Ηλεία

Τε Πε Πα

Επικοινωνία

Hotel Olympic Torch

27065 Ancient Olympia
Hellas – Greece
Tel. +302624022668
Fax. +302624023111
e-mail: info@olympic-torch.gr